Над 2315 от общо 4800 американски банки в момента разполагат с активи на по-ниска стойност от техните задължения, като пазарната стойност на кредитните им портфейли е с 2 трилиона долара по-ниска от посочената счетоводна стойност. Това показва доклад на учени от Станфорд, който идва в най-подходящия за подобно мрачно четиво момент - буквално часове след втория най-голям банков фалит в американската история (First Republic Bank) и няколко седмици след трети (Silicon Valley Bank).

Според експертите интересните времена за кредитните институции зад Океана тепърва предстоят. И голяма вина за всичко това има политиката на Федералния резерв, която буквално за месеци извървя пътя от евтините пари до пълното антиинфлационно затягане.

JPMorgan придобива акциите на фалиралата First Republic Bank

JPMorgan придобива акциите на фалиралата First Republic Bank

Това е третата голяма американска банка, която фалира за два месеца

Детайли: Според цитирания от "Дейли Телеграф" доклад сред 10-те най-уязвими банки има такава, която се смята за системна на глобално ниво и има активи над 1 трлн. долара. В списъка има още три неназовани големи банки, които също би трябвало да са минавали през стрес тестове.

По американските счетоводни правила те не са неплатежоспособни, но реално са точно такива - буферите им са изчерпани и разполагат с отрицателен капитал. "Живите мъртви" в света на банките и тиктакаща бомба при даже най-малкото притеснение на вложителите - ако отидат да теглят депозитите си, просто няма да ги намерят.

"Страховито е - хиляди банки са потънали. Нека не се правим, че цялата работа е само за Silicon Valley Bank и First Republic. Голяма част от банковата система на САЩ е потенциално неплатежоспособна", коментира пред британската медия проф. Амит Серу от Университета в Станфорд.

Жилищата в САЩ са станали толкова недостъпни, че банките са на загуба от всяка ипотека

Жилищата в САЩ са станали толкова недостъпни, че банките са на загуба от всяка ипотека

Едно от обясненията, на които се дължи тази ситуация е спадът в жилищната активност

Още нещо: Потъването може да се превърне от хипотетично в реално през следващите няколко тримесечия, в които по изчисления на Goldman Sachs ще трябва да се рефинансира 1 от общо между 3 и 4 трлн. долара дълг, теглен евтино по време на икономическите стимули заради пандемията и използван за индустриални обекти и офиси - категории, в които започва дълбок спад. Вече финансирането е при съвсем различни условия и това реално събори First Republic, а не раздаването на заеми на стартъпи, отбелязва "Дейли Телеграф".

За да не последват нейната съдба, сега много от малките и средните американски банки ще ограничат кредитирането - а така започват кредитните кризи.

Най-големите фалити на банки в американската история

Най-големите фалити на банки в американската история

Lehman Brothers, Credit Suisse и още много примери

От друга страна: Към момента има 9 трлн. долара в негарантирани депозити. Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) гарантира парите в Silicon Valley и First Republic (и остави инвеститорите без нито цент в рамките на целия процес), но е малко вероятно Вашингтон да раздаде парашути на всички вложители. Освен това FDIC разполага с най-много 127 млрд. долара активи, събрани от участващите банки - при наистина катастрофално развитие на нещата и той ще се нуждае от спасяване.

Първото изпитание може би вече е пред нас - акциите на следващата "болна" банка, PacWest, се сринаха с 11% в понеделник. Даже и да се намери (скъпо и временно) политическо решение на ликвидната криза, това няма да реши проблема с неплатежоспособността.

Бивш вицепрезидент на Lehman Brothers: Още 50 банки в САЩ са под (вероятна) заплаха от фалит

Бивш вицепрезидент на Lehman Brothers: Още 50 банки в САЩ са под (вероятна) заплаха от фалит

Това е в случай, че не се вземат бързи мерки

В прав текст: "Първопричината за тази криза на облигациите и банковия сектор се крие в хаотичното поведение и порочните стимули, създавани от Фед и Министерството на финансите на САЩ в продължение на много години. Те достигнаха кулминацията си в сегашния бурен преход от "ултра лесни" към "ултра трудни" пари. Те първо създадоха лихвен риск с галактически мащаб, а сега взривяват бомбата със закъснител", пише британската медия.

Доларът уверено се покачва в очакване Фед да вдигне лихвите

Доларът уверено се покачва в очакване Фед да вдигне лихвите

Новият шеф на Японската централна банка заяви, че разхлабената парична политика ще остане в сила

Какво следва: Според анализатора Крис Уейлън банките, пенсионните фондове и застрахователните компании държат в ръцете си 5 трлн. долара имплицитни загуби и кризата ще върви нагоре по веригата към основните банки, докато Фед не се оттегли и не намали лихвите със 100 базисни пункта - нещо, което няма да се случи при сегашното непрестанно говорене за ролята на централните банки в битката с инфлацията.

"Ужасната истина е, че централната банка на световната суперсила направи такава каша, че сега трябва да избере между две отрови - да капитулира пред инфлацията или да допусне банковата криза да се разрасне до системни размери. Тя избра банковата криза", коментира вестникът.