Едно от най-известните имена в икономическия сектор, бивш министър на финансите в служебното правителство на Ренета Инджова и вицепремиер проф. Христина Вучева е починала. Това става ясно от официално съобщение на семейството ѝ, цитирано от БНР.

"До последния си дъх проф. Вучева беше един от най-силните гласове в защита на правовата държава и моралните принципи на държавно управление", се казва в него.

Христина Вучева е родена на 15 февруари 1937 година в град Пазарджик. Висшето си образование получава във Висшия икономически институт "Карл Маркс", който днес носи името Университет за национално и световно стопанство (УНСС). По-късно тя става преподавател в катедрата по финанси там и се занимава с това до 2009 година.

Между 1994 и 1995 година тя е вицепремиер и министър на финансите в служебното правителство на Ренета Инджова. Професор Вучева е част от екипа, разработил стратегията за масова приватизация в годините, когато е ръководител на дирекция "Икономическа и социална политика" към Министерски съвет.