Ощетените пенсионери се оказаха повече от първоначалните данни - 1,068 милиона пенсионери са получили по-малка сума през януари в сравнение с декември, призна днес управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов. От данните, изнесени от Иванов, излиза, че на практика при всички се е стигнало до намаление, с изключение на хората, които са на минимална пенсия - защото те вече са половината от всички пенсионери. За тях пенсията се промени от 300 на 370 лв. и заедно с добавките, общата сума се увеличи от 420 лв. на 430 лева.

Правителството твърдеше, че няма да има намаление на пенсиите за никого и тръгна към спиране на добавката от 120 лв. в началото на годината, като в последния момент я замени с 60 лева.

Особено фрапантна е грешката при хората на социална пенсия. Въпреки че са сред най-уязвимите групи, при тях месечният доход на практика намаля от 268,71 лв. на 230 лева, пише в-к "Сега".

Компенсирането на ощетените пенсионери ще струва по 17 млн. лв. месечно, стана ясно от обясненията на Иванов. Управителят на НОИ разполагаше с подробна справка за групите ощетени пенсионери, но на заседанието на парламентарната социална комисия се разбра, че депутатите я чуват за първи път, въпреки че са поискали тази информация още на 7 януари.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" попита управителя на НОИ защо в преизчислението липсва индексация за 2018 и 2019 година. В отговор той каза, че "е взет по-благоприятният вариант за хората за 2017-2019 г., който е преизчисление с 1,35 коефициент за всяка година стаж".

След него Хасан Адемов определи като "перфектно" преизчислението от НОИ, въпреки допуснатото намаление на доходите на над 1 милион възрастни през януари месец.

Зам.-министърът Лазар Лазаров пък коментира, че социалното осигуряване не познава термина "ощетяване", защото в него винаги действал по-благоприятният вариант. "Няма нито един ощетен пенсионер от преизчисляването", увери Лазаров.

Нови пенсии от новата 2022 година - какво се променя в пенсионната система?

Нови пенсии от новата 2022 година - какво се променя в пенсионната система?

Нова минимална и нова максимална пенсия, както и някои други добавки

На 7 януари беше съобщено, че работна група с участието на експерти от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт подготвя механизъм за компенсиране на всички пенсионери, чиято преизчислена пенсия заедно с ковид добавката от 60 лв. формират по-ниска сума спрямо получаваната от тях до края на 2021 година.