Повече от година измина от момента, в който Русия национализира три водещи частни банки. Размерът на загубите, които руските данъкоплатци ще поемат, тепърва започва да става ясен, пише Bloomberg.

Специално създадената "лоша банка", на която бяха прехвърлени лоши кредити за над два трилиона рубли ($30 милиарда) от Банка Откритие, B&N и Промсвязбанк, все още не е готова с изчисленията каква част може да бъде възстановена.

Главният изпълнителен директор на Bank Trust PJSC Александър Соколов обаче не поставя летвата твърде високо, изчислявайки, че е възможно да бъдат възстановени около половината средства.

Това означава, че централната банка на Русия най-вероятно няма да успее да си възстанови останалата половина, която предостави на банките като помощ.Самата централна банка очаква между 40 и 60% да бъдат възстановени.

Трите частни банки се сринаха през 2017 година под планина от лоши кредити, като голяма част от заемите бяха предоставени на компании, свързани със собствениците на банките. Соколов заяви, че вече са започнати разследвания срещу мениджмънта и акционерите, без да посочва имена.

Спасяването на банките, смятани за системно важни, контрастира ярко с политиката на централната банка да изчисти финансовата индустрия. От идването на поста на гуверньора Елвира Набулина през 2013 г. броят на банките намаля наполовина до по-малко от 450.