Кредитната агенция "Стандарт енд Пуърс" е повишила в края на март кредитния рейтинг на Варна от ВВ на ВВ+. Така оценката за условията за инвестиране в общината се променя от "с положителна перспектива" на "стабилни".

Това е съобщил кметът на морската столица Кирил Йорданов. Той е подчертал, че една от причините за повишаване на кредитния рейтинг е реализирания остатък от 12 милиона лева, който е преминал от миналогодишния бюджет на общината в този за 2007-ма.

От "Стандарт енд Пуърс" са препоръчали тенденцията за реализиране на бюджетен излишък между 5 и 10 % да се запази. Кметът е посочил, че експертите са дали положителна оценка и за кредитната политика на общината.

Тази година община Варна ще изтегли нов банков заем в размер на 30 милиона лева. Това се налага заради включената в общинския бюджет амбициозна инвестиционна програма в размер на близо 60 милиона лева.

Според финансиста на общината, Варна може да усвои и много по-голям кредит, без да рискува финансовата си стабилност, но една от причините да се действа по-предпазливо е липсата на достатъчно стойностни проекти за развитието на града, които да бъдат финансирани от бюджета.