Скоро след като стана ясно, че Ел Салвадор ще направи bitcoin легално платежно средство в страната, вече има и ясен план кога ще стане това. Президентът на малката централноамериканска страна Наиб Букеле потвърди, че нормативният акт, който ще направи това възможно, ще влезе в сила от 7 септември.

На пресконференция в четвъртък той посочи, че ще бъде разработен дигитален портфейл за търговия с дигиталната валута, който ще може да се ползва навсякъде с мобилен телефон, като е необходима той да има само клетъчна връзка.

По неговите думи всеки гражданин на Ел Салвадор, който се регистрира в приложението, ще получи бонус от 30 долара. Средствата за това са осигурени от правителството.

Ел Салвадор иска да направи bitcoin законно платежно средство

Първа страна в света се готви да направи bitcoin законно платежно средство

Президентът вече е събрал криптоексперти, които да изградят нова финансова екосистема

В началото на месеца стана ясно, че Ел Салвадор се подготвя да направи bitcoin законно платежно средство. Това ще я направи първата страна в света, предприела подобна стъпка.

Тогава президентът Найб Букеле съобщи, че Ел Салвадор вече си партнира с компанията Strike, която работи по дигитални портфейли. Тя е натоварена със задачата да изгради модерна финансова инфраструктура в страната, която ще използва технологията на bitcoin.

Засега в Ел Салвадор се използват основно американски долари. В страната 70% от населението няма банкова сметка или кредитна карта. Парите, които имигрантите връщат у дома, представляват над 20% от БВП на Ел Салвадор. А посредниците, които предоставят тази услуга, понякога взимат като такса до 10% от парите.