Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва предложи на лидерите от Южна Америка, които се събраха на среща на върха в Бразилия, да създадат нова валута, която да се конкурира с щатския долар, предава Reuters.

Президентът на Бразилия призова за засилване на икономическата, културната и социалната интеграция на страните от Южна Америка. Той предложи да се създаде и регионален енергиен пазар, както и да се предприемат координирани действия за справяне с климатичните промени.

Бразилският държавен глава изказа съжаление, че през последните години интеграцията на страните от Южна Америка е била прекъсната от консервативни правителства и че идеологическите разделения са подкопали предишния опит сътрудничество.

Нов световен ред? Страните от БРИКС предлагат алтернатива на долара и еврото

Нов световен ред? Страните от БРИКС предлагат алтернатива на долара и еврото

Новата валута може да бъде подкрепена със злато, редкоземни метали или други активи

Създаденият през 2008 година Съюз на южноамериканските нации (UNASUR), който беше инициатива на президенти от левицата, се провали, след като в няколко държави бяха избрани десни правителства.

"Трябва да се вземе предвид идеята за евентуално създаване на единна валута от страните от формата БРИКС", заяви по време на пресконференция Дилма Русев - президент на Новата банка за развитие - международна финансова институция, учредена от членките на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), предаде ТАСС.

Изведнъж всички търсят алтернатива на долара

Изведнъж всички търсят алтернатива на долара

Геополитическото оръжие на Вашингтон може да се обърне срещу него