Уморени от твърде силната и наскоро "въоръжена" зелена валута, някои от най-големите икономики в света проучват начини да заобиколят американската валута.

По-малките нации, включително поне дузина в Азия, също експериментират с дедоларизация. И корпорациите по света продават безпрецедентна част от дълга си в местни валути, предпазливи от по-нататъшно укрепване на долара.

Никой не казва, че зелените пари скоро ще бъдат детронирани от царуването си като основно средство за размяна. Не много отдавна обаче беше почти немислимо държавите да проучват механизми за плащане, които заобикалят американската валута или мрежата SWIFT, която е в основата на глобалната финансова система.

Китай предприема ход, който може да отслаби световното господство на щатския долар

Китай предприема ход, който може да отслаби световното господство на щатския долар

По-голяма част от световната търговия сега е деноминирана в щатски долари

Сега чистата сила на долара, използването му при президента Джо Байдън за налагане на санкции срещу Русия през тази година и новите технологични иновации заедно насърчават нациите да започнат да се разделят с неговата хегемония. "Това просто ще засили усилията в Русия и Китай да се опитат да управляват своята част от световната икономика без долара", каза Пол Тъкър, бивш заместник-управител на Bank of England в подкаст на Bloomberg.

Пишейки в бюлетин миналата седмица, Джон Молдин, инвестиционен стратег и президент на Millennium Wave Advisors с повече от три десетилетия пазарен опит, отбеляза, че администрацията на Байдън е допуснала грешка, като е превърнала в оръжие щатския долар и глобалната платежна система: "Това ще принуди инвеститори и нации извън САЩ да диверсифицират своите притежания извън традиционното безопасно убежище на САЩ".

Двустранни плащания

Плановете, които вече са в ход в Русия и Китай за насърчаване на техните валути за международни плащания, включително чрез използването на блокчейн технологии, се ускориха бързо след нахлуването в Украйна. Русия например започна да търси заплащане за енергийните си доставки в рубли.

Скоро държави като Бангладеш, Казахстан и Лаос също активизираха преговорите с Китай, за да засилят използването на юана. Индия започна да говори по-шумно за интернационализацията на рупията и точно този месец започна да осигурява двустранен механизъм за плащане с Обединените арабски емирства.

Напредъкът обаче изглежда бавен. Сметките в юани не са придобили популярността си в Бангладеш например, поради големия търговски дефицит на страната с Китай. "Бангладеш се опита да преследва дедоларизация в търговията с Китай, но потокът е почти едностранен", каза Салим Афзал Шавон, ръководител на изследванията в базираната в Дака BRAC EPL Stock Brokerage Ltd.

Снимка 600436

Източник: iStock

Основен двигател на тези планове беше ходът на САЩ и Европа да отрежат Русия от глобалната система за финансови съобщения, известна като SWIFT. Действието, описано като "финансово ядрено оръжие" от французите, остави повечето големи руски банки отчуждени от мрежа, която улеснява десетки милиони транзакции всеки ден. Това ги принуди да разчитат на своя собствена, много по-малка версия.

Имаше две последици. Първо, санкциите на САЩ срещу Русия предизвикаха безпокойство, че доларът може за по-трайно време да се превърне в явен политически инструмент - безпокойство, споделяно особено от Китай, но също така и извън Пекин и Москва. Индия, например, разработва своя собствена платежна система, която отчасти имитира SWIFT.

"Всемогъщият" долар може да инициира рецесия

"Всемогъщият" долар може да инициира рецесия

Има ли финансово "затишие пред бюря" в САЩ?

Второ, решението на САЩ да използват валутата като част от по-агресивна форма на икономическо държавно управление оказва допълнителен натиск върху икономиките в Азия да избират страна. Без каквато и да е алтернативна платежна система, те рискуват да бъдат принудени да спазват или да наложат санкции, с които може да не са съгласни - и да загубят търговията с ключови партньори.

"Усложняващият фактор в този цикъл е вълната от санкции и конфискации върху притежанията в щатски долари", каза Таймур Байг, управляващ директор и главен икономист в DBS Group Research в Сингапур. "Като се има предвид този фон, регионалните стъпки за намаляване на зависимостта от щатския долар не са изненадващи."

Точно както официални лица в цяла Азия не желаят да избират победител в битките между САЩ и Китай и биха предпочели да запазят отношенията си и с двете страни, санкциите на САЩ срещу Русия карат правителствата да вървят по своя път. Понякога действието приема политически или националистически тон - включително негодувание от западния натиск за приемане на санкции срещу Русия.

Пакистан иска да търгува с Русия в рубли и юани

Петата по население страна в света иска да търгува с Русия в рубли и юани

Това може да стане през следващата година

Москва се опита да убеди Индия да използва алтернативна система, за да поддържа движението на транзакциите. Говорителят на хунтата в Мианмар каза, че доларът се използва за "тормоз на по-малките нации". А страните от Югоизточна Азия посочиха този епизод като причина да търгуват повече в местни валути.

"Предназначението на санкциите е да правят по-трудно това държавите и компаниите да останат неутрални в геополитическите конфронтации", каза Джонатан Ууд, ръководител на глобалния анализ на риска в Control Risks. "Страните ще продължат да претеглят икономическите и стратегическите отношения. Компаниите са хванати повече от всякога в кръстосания огън и са изправени пред все по-сложни задължения за съответствие и друг противоречив натиск."

Не само санкциите помагат за ускоряване на тенденцията за дедоларизация. Невероятните печалби на американската валута също направиха азиатските служители по-агресивни в опитите им за диверсификация. Доларът е укрепнал с около 7% тази година, на път за най-големия си годишен напредък от 2015 г., според индекс на Bloomberg за долара. Показателят достигна рекорден връх през септември, тъй като поскъпването на долара изпрати всичко от британския паунд до индийската рупия до исторически дъна.

Силата на долара е огромно главоболие за азиатските нации, които видяха как цените на покупките на храни скочиха, тежестта за изплащане на дълговете се влоши и бедността се задълбочи.

Китайският юан достигна 15-годишно дъно, след новината за новия мандат на Си Дзинпин

Китайският юан достигна 15-годишно дъно, след новината за новия мандат на Си Дзинпин

Юанът падна с цели 0,6 процента до 7,3084 за долар

Пример за това е Шри Ланка, която просрочи дълга си в долари за първи път, тъй като растящите зелени пари осакатиха способността на нацията да плаща. В един момент виетнамските власти обвиниха поскъпването на долара за проблемите с доставките на гориво.

Оттук и ходове като сделката на Индия с ОАЕ, която ускорява дългогодишна кампания за извършване на повече транзакции в рупии и за установяване на търговски споразумения за сетълмент, които заобикалят американската валута.

Междувременно, продажбите на деноминирани в долари облигации от нефинансови компании са спаднали до рекордно ниските 37% от глобалните общи през 2022 г. Те са съставлявали повече от 50% от дълга, продаден през всяка една година в няколко случая през последното десетилетие .

Китайският дигитален юан се оказва заплаха за двуполюсния модел Alipay - WeChat

Китайският дигитален юан се оказва заплаха за двуполюсния модел Alipay - WeChat

Китай иска надмощие на държавната цифрова валута

Въпреки че всички тези мерки могат да имат ограничено въздействие върху пазара в краткосрочен план, крайният резултат може да бъде евентуално отслабване на търсенето на долара. Дяловете на канадския долар и китайския юан във всички валутни сделки, например, вече бавно се покачват.

Технологичният прогрес е друг фактор, който улеснява усилията за отдалечаване от зелените пари.

Няколко икономики намаляват използването на долари като страничен продукт от усилията за изграждане на нови разплащателни мрежи - кампания, която датира отпреди скока на американската валута. Малайзия, Индонезия, Сингапур и Тайланд са създали системи за транзакции помежду си в техните местни пари, а не в долари. Тайванците могат да плащат със система за QR код, която е свързана с Япония.

Като цяло, усилията отдалечават инерцията от водената от Запада система, която е била основата на глобалните финанси повече от половин век. Това, което се очертава, е тристепенна структура, като доларът все още е на върха, но се увеличават двустранните маршрути за плащане и алтернативни сфери като юана, които се стремят да се възползват от всяко потенциално надхвърляне на САЩ.

И въпреки цялата агитация и действия в ход, малко вероятно е доминиращата позиция на долара да бъде оспорена в скоро време. Силата и размерът на икономиката на САЩ остават безспорни, държавните облигации все още са един от най-сигурните начини за съхраняване на капитал, а доларът съставлява лъвския дял от валутните резерви.

Делът на юана във всички валутни сделки, например, може да се е покачил до 7%, но доларът все още съставлява едната страна на 88% от тези транзакции.

Дигиталният юан ще позволи на държави като Северна Корея да избегнат санкциите на САЩ

Дигиталният юан ще позволи на държави като Северна Корея да избегнат санкциите на САЩ

Това е заплаха за националната сигурност, смята експерт

"Много е трудно да се конкурираш на фиатния фронт - имаме руснаците, които правят това, като налагат използването на рубли, а има и предпазливост към юана", каза Джордж Бубурас, ветеран от три десетилетия на пазара и ръководител на проучванията в хедж фонда K2 Asset Management в Мелбърн. "В края на деня инвеститорите все още предпочитат ликвидни активи и в този смисъл нищо не може да замени долара."

Въпреки това комбинацията от отдалечаване от долара е предизвикателство за това, което тогавашният френски финансов министър Валери Жискар д"Естен описа като "прекомерна привилегия", на която се ползват САЩ. Терминът, който той измисли през 60-те години на миналия век, описва как хегемонията на зелените пари предпазва САЩ от валутния риск и проектира икономическата мощ на нацията.

И в крайна сметка те могат да тестват целия модел на Бретън Уудс, система, която установи долара като лидер в паричния ред, която беше договорена в хотел в заспало градче в Ню Хемпшир в края на Втората световна война.

Последните усилия "показват, че глобалната платформа за търговия и сетълмент, която използваме от десетилетия, може да започне да се разпада", каза Хомин Лий, макро стратег за Азия в Lombard Odier в Хонконг, чиято фирма контролира еквивалента на 66 милиарда долара.

"Цялата тази мрежа, която е родена от системата на Бретън Уудс - пазарът на евродолари през 70-те години на миналия век и след това финансовата дерегулация и режимът на плаващи лихвени проценти през 80-те години - тази платформа, която сме разработили досега, може да започне да се измества в по-голяма степен фундаментален смисъл", каза Лий.

Ценен урок

Крайният резултат: царуващият долар все още може да господства през следващите десетилетия, но набиращият импулс за транзакции в алтернативни валути не показва признаци на забавяне - особено ако геополитическите развития продължат да убеждават служителите да вървят по своя път.

А желанието на правителството на САЩ да използва своята валута като боздуган може по ирония на съдбата да отслаби способността му да преследва такива методи толкова ефективно в бъдеще.

"Войната в Украйна и санкциите срещу Русия ще дадат много ценен урок", според индонезийския финансов министър Шри Муляни.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.