Дигиталният юан ще позволи на някои държави да избегнат американските санкции, а също така и ще увеличат китайското влияние. Това посочват експерти пред CNBC.

Преди време централната банка на азиатската страна обяви, че разработва дигитален еквивалент на местната валута, но засега има много малко детайли около криптовалутата и не се знае кога тя трябва да се появи на пазара.

Междувременно някои експерти се опасяват, че тя ще даде много голяма власт на Пекин.

По думите на директора на Digital Currency Initiative към Масачузецкия технологичен институт Неха Нарула през ноември експерти са провели проучване относно ефекта на дигиталния юан в световен мащаб. По нейните думи криптовалутата би позволила на страни, като Северна Корея, да избегнат американските санкции и да заобиколят глобалната банкова система.

"Това показва много ясно, че разработването на дигитален юан може да се превърне в риск за националната сигурност (бел. ред. на САЩ)", посочва Нарула в рамките на конференцията на Световния икономически форум в Давод.

"Финансовите санкции са много важен инструмент, който Съединените щати използват. Трябва да се вземе предвид риска от дигитална валута, емитирана от друга държава, която ще може да придобие пазарен дял и да ограничи възможностите на Щатите да използват този инструмент", обяснява още тя.