Китайският юан достигна 15-годишно дъно спрямо щатския долар, като инвеститорите изглеждат притеснени, след като президентът на китай Си Дзинпин си осигури нов 5-годишен мандат и пълна доминация над Комунистическата партия в страната, информира Bloomberg. Юанът падна с цели 0,6 процента до 7,3084 за долар, което е най-слабото му ниво от декември 2007 година и близо до долната граница на търговския диапазон, определен от централната банка във вторник.

Офшорният юан, който е в обращение извън континентален Китай и се търгува по-свободно от валутата на вътрешния пазар, падна до 7,3735 спрямо долара - най-слабото представяне от 2010-а.

Китайската валута претърпя удар, заедно с други основни валути, тъй като "ястребовият" тон на Федералния резерв на САЩ (Фед) кара инвеститорите да се насочват към щатския долар.

Съобщението през изминалия уикенд, че Си Дзинпин си е осигурил трети мандат като партиен лидер на Китай, натрупвайки лидерски позиции с протежета и съюзници, породи страхове сред западните инвеститори, че китайските власти ще продължат локдауните с политиката си за нулев Covid-19 и други политики, които удариха силно икономиката, затваряйки ключови производства.

Прави ли Си Дзинпин завой обратно към "комунистически Китай"?

Прави ли Си Дзинпин завой обратно към "комунистически Китай"?

След десетилетия на "социализъм с китайски черти" сега ситуацията във втората най-голяма икономика изглежда се променя

Китай е последната от големите световни икономики, която се придържа към продължаващи политики на локдауни, а Дзинпин настоя в речта си, с която отбеляза края на конгреса на Китайската комунистическа партия в събота, че отговорът на страната срещу пандемията е успешен.

Китай също се бори и с безпрецедентна криза в сектора на недвижимите имоти, който съставлява повече от една четвърт от БВП на страната.