Австрийската провинция Залцбург ще плати 26.82 милиона евро глоба на Европейския съюз, тъй като не е успяла да предотврати финансови злоупотреби, съобщава ДПА.

Финансовият регулатор и политическите органи на Залцбург са признати виновни заради сериозна небрежност при контрола на финансовите данни.

"Това позволи на бюджетната единица на провинцията да представя невярно и да скрива финансовите транзакции", се казва в изявление на Съвета на ЕС.

Скандалът, който излезе наяве през 2012 г., е свързан с финансов чиновник, който няколко години използва обществени средства за извършване на високорискови инвестиции от името на Залцбург, западна австрийска провинция, която включва едноименната регионална столица.

Спекулативните сделки струват на провинцията 500 млн. евро загуби и данъчни просрочия, а виновникът се отървава с 6-месечна условна присъда.

Държавата Австрия също е потърпевша, като злоупотребата е изкривила данните за държавния дълг, изпратени към Европейския съюз.

Скандалът се разрасна до толкова, че през 2013 г. в страната бяха свикани предсрочни избори, а социалдемократите изгубиха властта за сметка на консерваторите.

Решението на Брюксел е вторият път, когато ЕС налага глоба за манипулиране на данни съгласно правилата за фискално управление, приети през 2011 г. През 2015 г. Съветът глоби Испания с близо 19 млн. евро заради манипулиране на данните за дефицита в автономната област Валенсия.