Последните месеци бяха доста трудни за най-голямата икономика в света, като резултатите на фондовия пазар в САЩ бяха доста разочароващи.

През четвъртото тримесечие на 2015 г. печалбите на 500-те най-големи публични компании в Щатите се свиха с 4% в сравнение със същия период на предходната година. Това е най-големият спад от 2009 г. насам, отчитат от Bank of Americs Merril Lynch.

Най-голям удар са понесли енергийните корпорации заради острия спад в цената на петрола. Растежът на печалбите в сектора се е забавил с цели 75 на сто в края на миналата година.

Положението с продажбите на компаниите, влизащи в индекса S&P 500, не е било по-различно, като те са намалели с 2,5 на сто.

Извън енергийния сектор, останалите големи корпорации в Щатите, като Apple например, също записаха разочароващи резултати заради слабото глобално търсене и силния долар.

Всяко покачване на курса на валутата прави продуктите на американските производители по-скъпи и по-непривлекателни за чуждестранните купувачи, обясняват от CNN Money.

Затруднените условия на фондовия пазар в САЩ притесни инвеститорите и предизвика нестабилност. Вследствие на това от началото на годината индексът Nasdaq е изгубил 10% от стойността си, а Dow S&P 500 – всеки по над 5,5%.