Румъния смята, че ще са й необходими 6 години, за да влезе в еврозоната. Правителството ще създаде национална комисия, чиято задача е изготвянето на план за присъединяване на страната към валутния съюз през 2024 г.

Румъния ще приеме еврото през 2022 г.

Румъния ще приеме еврото през 2022 г.

Страната ще изчака 5 години, за да защити най-бедните

"Мисля, че присъединяването към еврозоната е най-важният проект след присъединяването на Румъния към Европейския съюз. Ето защо ще издадем спешен декрет за създаване на национална комисия, която ще изготви план за приемане на еврото", каза премиерът Виорика Данчила по време на правителствено заседание.

Стряскащият проблем на Румъния, който се крие зад рекордния икономически бум

Стряскащият проблем на Румъния, който се крие зад рекордния икономически бум

По един показател северната ни съседка изостава зад всички държави членки

Комисията ще изготви график за присъединяването на Румъния към механизма за приемане на еврото и ще предприеме необходимите действия за подготовка на румънската икономика и общество за тази важна стъпка.

Комисията ще бъде председателствана от премиера и президента на Румънската академия, а управителят на централната банка на страната и вицепремиерът по икономическите въпроси ще действат като заместник-председатели.

Икономиката на Румъния е на ръба на прегряването. Какво я очаква?

Икономиката на Румъния е на ръба на прегряването. Какво я очаква?

Страната е най-слабата брънка в ЦИЕ, смята експерт

Румъния отдавна има амбиции за присъединяване към еврозоната. Страната твърди, че изпълнява всички критерии за присъединяване към общата валута и 5-6 години са напълно реалистичен срок това да се случи.

Амбициозните кандидати България и Румъния

Ще позволи ли ЕС на България да се присъедини към еврото?

Ще позволи ли ЕС на България да се присъедини към еврото?

Страната изпълнява икономическите критерии, но корупцията тревожи Брюксел

През октомври Клаус Реглинг, управляващият директор на Европейския стабилизационен механизъм (спасителният фонд на валутния съюз), заяви, че България и Румъния могат да се присъединят към еврозоната, след като изпълнят всички критерии за членство.

Двете държави се ангажираха да приемат еврото след присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г., но вече повече от десетилетие това не се случва. През последните 12 месеца България и Румъния са сред най-бързо растящите икономики в блока, което допълнително засили амбициите им за влизане в еврозоната.

Защо Германия не иска България да въведе еврото?

Защо Германия не иска България да въведе еврото?

Мненията на политиците в страната

Пред членството им във валутния блок обаче има политически пречки, свързани главно с отношението на старите държави-членки като Германия и Холандия. Те се съмняват в стабилността на двете балкански икономики, опасявайки се, че в бъдеще някоя от тях (или и двете) може да последва съдбата на закъсалата Гърция.

България вече обяви плановете си да подаде документи за "чакалнята" на еврозоната до юни, вероятно за да се възползва от ролята на председател на Съвета на ЕС.

България кандидатства за "чакалнята" за еврото до юни

България ще задейства процедурата за приемане на еврото

Новината съобщи министърът на финансите пред чуждестранни журналисти

Европейската комисия също е разделена по въпроса за приемането на България в паричния съюз. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е твърд привърженик на членството на страната в еврозоната. Baлдиc Дoмбpoвcĸис, еврокомисарят, ĸoйтo oтгoвapя зa eвpoтo, е убеден, че страната ни е стабилна и лесно може да влезе в чакалнята на еврозоната.

Колегата му Пиер Московиси, ръководещ икономическите и финансови въпроси, твърди, че България трябва да увеличи производителността и да привлече повече чужди инвестиции. Брюксел гледа с недоверие към пазара на труда и неравенството в страната ни.

Страшно ли е еврото за България?

Страшно ли е еврото за България?

Един по-различен поглед по темата

В последния доклад за икономическото сближаване от юли 2016 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че България, Хърватия и Румъния са сред седемте държави, които не отговарят на всички критерии за влизане в еврозоната. ЕЦБ се съмнява в независимостта на централните банки в трите държави.

Критериите за конвергенция на еврото се измерват чрез инфлация на потребителските цени, бюджетен дефицит, държавен дълг, дългосрочни лихвени проценти и отклонение от централния валутен курс.

Защо България не трябва да приема еврото?

Защо България не трябва да приема еврото?

Има поне 7 причини страната ни да запази лева