Румъния си е поставила за цел да приеме еврото през 2022 г., съобщиха правителствени източници.

Румънската икономика вече е изпълнила изискванията за присъединяване към общата валута, но ще изчака 5 години, за да защити доходите на пенсионерите.

"Дори днес отговаряме на всички изисквания, така че можем да се присъединим към валутния съюз още утре", заяви румънският външен министър Теодор Мелешкану пред полския вестник Rzeczpospolita ("Република", б.р.).

"Но се страхуваме, че това ще има отрицателно въздействие върху най-бедните, върху доходите на пенсионерите. Мисля, че ще приемем еврото след 5 години, през 2022 г.", обясни министърът.

Коментарите на Мелешану идват след поредица от добри икономически данни от еврозоната, което предполага, че паричният съюз вече се е възстановил напълно от кризата, която го измъчва от 2008 г. насам

В момента Румъния отчита растеж от 5.5% годишно, което я прави най-бързо развиващата се икономика в Европейския съюз.

Но според последната оценка на Европейската комисия и Европейската централна банка за румънската икономика, публикувана през юни 2016 г., страната не отговаря на критериите за присъединяване към еврото.

Балканската държава ще бъде 20-ата страна от блока, която ще приеме еврото. За последно това направи Литва през 2015 г.

В момента 19 от 28-те държави членки на ЕС използват общата европейска валута, както и Черна гора, която не е член на блока, но я прие едностранно. Това засилва влиянието в ЕС на страните, използващи еврото, за сметка на тези, които не го използват.

Защитата в рамките на единния пазар на държавите, които не са членки на еврозоната, е един от най-често обсъжданите въпроси в ЕС.

Съгласно условията на учредителните договори, държавите членки са длъжни да приемат еврото, след като техните икономики изпълнят определени икономически критерии.

Това не важи за Великобритания и Дания - при присъединяването си двете държави официално са договорили отказ от участие в паричния съюз. В момента липсва механизъм, който да принуди други страни въздържащи се от участие (като например Швеция), да станат част от еврозоната.

Някои експерти предупреждават, че страните, които не са приели еврото, може да се окажат не толкова важни при взимането на политически решения в ЕС.

Членството в еврозоната е отдавнашна цел и на България, но страната ни все още се бави и не е влязла дори в т.нар. "чакалня" на паричния съюз - валутния механизъм ERM2.