Руското правителство трябва да обмисли изготвянето на мерки за замразяване на активите на банките, които са спасени от държавата и тези на техните собственици.

Централната банка на Русия подготвя механизъм, който да попречи на собствениците и висшите ръководители на закъсали банки да напускат страната, съобщава Reuters.

Руските банки - между големите пари и заплахата от фалит

Руските банки - между големите пари и заплахата от фалит

Печалбите спадат, лошите кредити растат, а държавата е все по-важен фактор в сектора

"За съжаление банкерите избягват в чужбина и си връщат достъпа до оттеглените активи там", заяви управителят на руската централна банка Елвира Набиулина, която ръководи институцията от 2013 г.

Само през миналата година централната банка похарчи над 40 млрд. долара за спасяването на 3 частни банки - Otkritie, B & N и Promsvyazbank. Допълнителни средства могат да бъдат отпуснати на т.нар. "лоша банка", която да приюти неосновните и лошите активи на затруднените кредитни институции.

Една от най-големите руски банки се нуждае от спасителен пакет

Една от най-големите руски банки се нуждае от спасителен пакет

Централната банка в страната ще придобие 75% от нея

Досега централната банка успя да възстанови активи за около 100 млрд. рубли (1.62 млрд. долара) активи от бившите собственици на закъсалите банки.

Набиулина подчерта, че по-голямата част от слабите банки или тези със съмнителни бизнес практики са напуснали руската банкова система. Централната банка се движи към неутрален основен лихвен процент, който ще бъде около 7%.

Руската В&N Bank официално поиска финансова помощ от държавата

Русия трябва да спасява още една голяма банка от фалит

Банката на Михаил Гуцериев страда заради лоши кредити

"Неутрализирането на паричната политика - до което ще достигнем скоро - означава забавяне, а в края на процеса спиране на намаляването на основния лихвен процент. Все пак са възможни ситуации, в които може да се повишат лихвите, ако се появят инфлационни рискове", обясни Набиулина.

Основната лихва е в момента 7.25%, непроменена от 26 март. На 15 юни централната банка ще проведе следващото си заседание за ключовата ставка. Шансовете тя да намали основната лихва спаднаха, тъй като очакванията за по-висока инфлация на потребителските цени по време на Световното първенство се увеличават.

Държавата пое контрола върху банка от Топ 10 в Русия

Държавата пое контрола върху банка от Топ 10 в Русия

Централната банка въвежда временна администрация в трезора

Инфлацията в дългосрочен план ще се запази около 4%, макар да са възможни краткосрочни скокове, предупреди Набиулина.

До края на годината централната банка все пак се очаква да намали основния лихвен процент до 6.75%, според анкета на Reuters, проведена сред 20 анализатори и икономисти.