Суверенният фонд на Саудитска Арабия е натрупал акции на стойност $1 млрд. от четири големи европейски петролни компании, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Рияд смята, че активите са подценени на фона на пандемията и ниските цени на петрола.

Дяловете в Equinor, Royal Dutch Shell, Total и Eni са били придобити от Public Investment Fund на свободния пазар през последните седмици. Очаква се Рияд да продължи покупките.

Инвестициите представляват значителна промяна в стратегията на фонда, който управлява активи за $300 млрд. Преди време коронаваният принц Мохамед бин Салман нареди на фонда да диверсифицира и да намали зависимостта на икономиката от петрола, като инвестира в компании и индустрии, които нямат общо с черното злато.

Покупките идват и в опасен момент. Очаква се бюджетният дефицит на Саудитска Арабия да се увеличи тази година заради спада в приходите от петрол и заради разходите за стимулиране на икономиката.

По данни на Oslo Market Solutions фондът е придобил дял от около $200 млн. в държавния петролен гигант Equinor през миналата седмица - между 30 март и 6 април през сметка на фонда в JPMorgan Chase & Co са придобити 14,5 млн. акции, или 0,43% от общия брой. Така Рияд става 12-тия най-голям акционер.

Засега не е ясно какъв размер е инвестицията в останалите компании, но според източници на изданието общият размер на покупките е около $1 млрд.

В понеделник фондът съобщи, че е придобил и 8,2% дял в Carnival Corp., най-големият круизен оператор в света. Акциите на компанията се сринаха с над 75% от началото на годината.

През последните години фондът вложи $3,5 млрд. в Uber и $45 млрд. във Vision Fund на SoftBank Group.

Акциите в двата сектора - пътувания и енергетика - бяха сред най-тежко пострадалите от мерките срещу разпространението на заразата. Тези на Equinor згубиха 23%, а на Shell, Total и Eni - 35%, 31% и 33% съответно.

ОПЕК и други производители на петрол, включително Русия, ще се проведат виртуална среща днес с надежда за съкращаване на добива.