Създателят на Ethereum Витали Бутерин е дарил 1,2 млрд. долара на Индия чрез новосъздадена криптовалута шега, предаде Zero Hedge. Това се равнява на 50 трлн. единици от новата криптовалута.

Официално тя се нарича Shiba Inu и е заигравка с небезизвестния Dogecoin, като и двете използват за лице японска порода кучета шиба. Същевременно в криптосредите новата валута се нарича шеговито "Убиец на Doge", Dogelon (шега към Илън Мъск, който напомпа цената на Dogecoin по-рано тази година), Akita Inu и т.н.

Рецепиент на средствата е Индийският фонд за подпомагане срещу коронавируса, кйто е основан от създателя на Polygon Сандий Найлвал. Освен на фонда, Бутерин е дарил и 431 млн. долара на Gitcoin - публична платформа за набиране на средства, базирана на Etherium.

Интересното е, че в хода на кампанията самият Виталик Бутерин е бил залят от дарения на Shiba Inu. От CryptoSlate изтъкват, че според записите в системите той е получил трилиони единици от нея, равняващи се на 8 млрд. долара.

Shiba Inu беше популяризирана от създателите на Weibo и WeChat, които говориха за нея в множество публикации на последък. "Doge номер 2 достига нови рекорди за всички времена и е всемогъща криптовалута", написа Ху Манци в Weibo преди седмица.