Докато Швеция иска да бъде първата страна, отказала се от физическите пари, разработването на собствена дигитална валута може да се окаже доста по-дълъг процес от първоначално очакваното.

Централната банка на скандинавската страна публикува доклад с първите резултати от пилотния ѝ проект. Според него бързото премахване на кеша може да доведе до потенциални проблеми, които въведената дигитална валута не би могла да реши.

Задачата наистина е нелека, след като една от най-старите централни банки в света публикува нов целеви период за пукане на дигиталната крона. И той е далеч напред в бъдещето, пише Bloomberg.

Швеция, която пусна първа книжните пари в Европа, е на път да се откаже от тях завинаги

Страната, пуснала първите книжни пари в Европа, сега е на път да се откаже напълно от тях

Скандинавската държава първа въведе книжното разплащане в употреба в далечната 1661 г.

Ако преди от Riksbank очакваха това да се случи през 2018 година, то сега от финансовата институция залагат, че това ще е възможно не преди края на 2026 година.

Според нейния ръководител на звеното, занивамащо се с проекта за дигиталната крона, е важно преди да се работи по технологията да се вземе решение как точно трябва да действа дигиталната валута и какви са нейните цели. В тази посока, от банката казват, че ще е необходимо въвеждането на нова правна рамка преди пускането на валутата.

Швеция и нейният път към дигиталната национална валута

Първата европейска държава, която ще има дигитална валута и пътят ѝ към нея

Страната е с още една стъпка по-близо до осъществяването на тази цел