От години Швеция е смятана за страната, която е най-близо до постигането на напълно безкешово общество. Още през 2017-а бизнесът прогнозираше, че в началото на следващото десетилетие парите в брой напълно ще излезнат от употреба.

Скоро след това се появиха и първите сигнали, че Стокхолм работи по своя дигитална валута, която да позволи на потребителите да имат достъп до виртуални пари, емитирани в крони. Темата за e-кроната остава сред големите приоритети на Швеция и към днешна дата, като властите там направиха нова крачка към осъществяването на тази идея.

В края на миналата седмица от правителството в страната обявиха, че започват първите опити за преминаване към дигитална валута. По думите на финансовия министър Пер Болунд първите резултати от тестовете трябва да бъдат готови до края на ноември 2022 година.

Така Швеция е една от първите в света и първата в Европа, която потвърждава намеренията си да въведе изцяло електронна национална валута. От централната банка от известно време вече работят в тази посока заедно с компанията Accenture, като целта е да бъде въведена е-крона, която да е базирана на същата блокчейн технология, която се използва при криптовалутите.

Безкешовата Швеция вече има ясен график за електронната си валута

Електронна валута спасява Швеция от липсата на пари в брой

Шведите плащат с мобилните си телефони толкова често, колкото и в брой

Засега окончателен срок за това кога трябва да се появи електронната крона няма, но според Болунд в момента основната цел е да се гарантира, че дигитализираните плащания ще бъдат сигурни и достъпни за всички граждани.

Работата по проекта идва на фона на все по-ограничено използване на парите в брой в Швеция през последните години.

Делът на кешовите плащания в страната намаля от 40% през 2010 година до едва 15% през 2016 година. Според последните изчисления на Riksbank към октомври 2020 година употребата им е паднала до историческо дъно, като под 10% от плащанията се извършват в кеш. Също така може да се каже, че към 2018 година едва около 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Швеция е под формата на банкноти.

Въпреки позитивните очаквания от въвеждането на e-кроната, критиците на идеята смятат, че тя може да крие рискове конкретно за начина, по който функционира финансовата система. В изследване на Riksbank още от 2017 година обаче се посочва, че въвеждането на дигитална валута ще има ограничен ефект върху монетарната политика и финансовата стабилност.

Шведите могат да живеят без налични пари към 2030-а

Шведите могат да живеят без налични пари към 2030-а

80% от плащанията в страната са безналични

Според институцията е малко вероятно тя да измести централната банка от ролята ѝ в определянето на посоката на развитие на икономиката. Независимо от това скандинавската държава тепърва предстои да задълбочи опита си в по-практичната част, свързана със самото въвеждане на новата система.

В това отношение Пер Болунд също е съгласен, че пред Стокхолм все още има много неизвестни и все пак постигането на напълно безкешово общество може да доведе до фундаментални промени. "В зависимост от това как ще бъде проектирана дигиталната валута и какви технологии ще бъдат използвани, може да има и големи последици за финансовата система", смята той.