Швеция е държавата, в която парите в брой от доста време вече не са на почит. Кешовите разплащания в страната не се приемат за обичайни, а магазините и ресторантите все по-рядко приемат банкноти и монети. Дори много банкови клонове спряха да използват пари в брой.

Хората в Швеция губят достъпа си до пари в брой

Европейската държава, където хората губят достъпа си до пари в брой

Кешът е ключов за физическото оцеляване, особено при бедствия

На фона на всичко това централната банка на страната упорито работи върху създаването на бъдеща електронна валута - е-крона. Паричната институция ще стартира пилотен проект, осигуряващ дocтъп нa пoтpeбитeлитe дo виpтyaлни пapи, eмитиpaни oт нeя, пише Bloomberg.

Шведите могат да живеят без налични пари към 2030-а

Шведите могат да живеят без налични пари към 2030-а

80% от плащанията в страната са безналични

"Целта на пилотната програма е-крона е да се разработи тествана и готова електронна крона, която може да бъде емитирана от Riksbank в бъдеще, ако пожелае. Първоначалният фокус ще бъде върху електронната крона, която представлява предплатена стойност (електронни пари) без лихва и с проследими транзакции", казва централната банката във втория си доклад, свързан с бъдещата електронна валута.

Швеция се готви да пусне първата национална дигитална валута

Швеция се готви да пусне първата национална дигитална валута

Тя ще се казва екрона

Швеция става все по-безкешова, а кредитните карти отдавна са най-разпространеният начин на плащане, мобилните разплащания се използват толкова често, колкото и парите в брой.

Това притесни шведските депутати, а в опит да спрат развитието парламентарна комисия предложи най-големите банки в страната да бъдат принудени да боравят с пари в брой.

В Швеция мобилните разплащания се ползват толкова често, колкото и тези в брой

В Швеция мобилните разплащания се ползват толкова често, колкото и тези в брой

Пилотната програма за е-кроната ще започне през 2019 г. с подготвителни технически тестове и оценка дали са нужни законодателни промени, свързани с бъдещото й емитиране.

Парламентът ще може да приеме ново законодателство през 2020-2021 г., а самото й осъществяване се очаква от 2021 г. нататък.