Швейцарската национална банка обяви, че ще удвои плащанията си към местните и национални власти в страната, след като печалбата ѝ за миналата година е достигнала 48,9 млрд. швейцарски франка или около 50,71 млрд. долара, предаде Reuters.

Това е втората най-висока печалба, отчитана от Националната банка на Швейцария в нейната 113-годишна история. Тя ще ѝ позволи да изплати на различните равнища на властта общо 4 млрд. швейцарски франка при обичайни 2 млрд. швейцарски франка. Една трета от тях ще бъдат прехвърлени към централния бюджет, а останалите - към регионалните.

По-голямата част от тази сума идва от търговията с валути, 6,9 млрд. франка е печалбата от съхранение и операции със злато, а 2,1 млрд. франка - от търговията с швейцарски франкове.

Националната банка на Швейцария е глобалният антирекордьор по основен лихвен процент, като тя начислява -0,75%, благодарение на които е регистрирала печалба от 1,94 млрд. франка. Мярката обаче се гледа с изключително лошо око от финансовия сектор в страната, който се видя принуден да прехвърли отрицателните лихви и към клиентите си.

"През миналата година средата беше изключително подходяща за печалби от страна на Националната банка на Швейцария", каза икономистът от UBS Алесандро Бее. "Доходността по облигациите се понижи, което означава, че стойността на самите облигации е нараснала заради покачването на международните пазари. Освен това несигурността на международно равнище доведе до поскъпване на златните резерви на банката."