Документите, излизащи като част от финансовото разследване „Панамагейт”, ще осветлят приватизацията по време на прехода. Това каза в интервю за БНР бившият министър на финансите Симеон Дянков.

„Като икономист тази част ми е най-интересна – какво ще разберем за сравнително лошия преход в България, основно около приватизацията и смятам, че това ще излезе във файловете”, добави той.

„Документите, които започват да излизат покрай „Панамагейт”, биха могли и в България, и въобще в страните на прехода, да ни покажат историята, в която ние се съмняваме, но нямаме достатъчно документация, а именно – как е станала приватизацията, на какви цени реално е станала. Всички смятаме, че тези цени са доста по-ниски, отколкото струват активите”, посочи Дянков.

„Излиза въпросът – къде са другите пари? А другите пари вероятно са точно в този тип офшорни сметки, платени на политици от крайните победители в тези приватизационни процеси”, допълни той.

Според него т.нар. „задгранични дружества” от преди прехода и от неговото начало у нас са изиграли същата роля като офшорните компании за износ на капитали извън страната.

„Първо – защото много малко хора са знаели за съществуването и въобще детайлите за тези задгранични търговски дружества. И в самото начало на прехода ни от комунизма всъщност тези пари са били по сметки – точно като офшорни сметки един вид, извън България. Хората, които са знаели за съществуването им, понеже са били доста малко, са имали единствени достъп до тях и просто тези пари са останали в чужбина за собствено използване, както според мен и голяма част от офшорните сметки на политици, които в момента по целия свят започват да излизат една след друга”, заяви Симеон Дянков.