Cлeд ĸaтo cвeтoвнитe гигaнти пpи бaнĸoвитe ĸapти Vіѕа и Маѕtеrсаrd oбявиxa, чe cпиpaт oпepaциитe cи в Pycия, oтгoвopът нa Mocĸвa нe зaĸъcня и pycĸитe бaнĸи вече започнаха да издaвaт ĸapти, изпoлзвaйĸи ĸитaйcĸaтa cиcтeмa UnіоnРау. От днес пък някои банки в Русия предлагат и депозити в китайска валута.

"От 9 март VTB Bank предлага нов депозит в юани с максимална ставка от 8% годишно. Това ще стане най-печелившата алтернатива на депозитите в други чуждестранни валути и ще позволи на вложителите да диверсифицират портфейла си", съобщават от пресслужбата на банката, предаде ТАСС.

Visa и Mastercard спират в Русия, Москва извади от "тестето" си китайска карта-алтернатива

Visa и Mastercard спират в Русия, Москва извади от "тестето" си китайска карта-алтернатива

Спирането на Swift също не се оказа без отговор от руска страна

Депозит в юана може да бъде открит чрез VTB Online в размер на 100 юана (210 рубли). В клонове на VTB можете да се направи депозит от 500 юана.

"Срокът за внасяне на средства при висок процент е от три до шест месеца. Клиентите може да изберат месечно изплащане на доход по сметката или капитализиране на лихвите по депозита", разясняват от банката.

JD.com да плаща в дигитален юан

Основният конкурент на Alibaba започва да плаща в дигитален юан

Тя е пионер сред оналйн търговците на страната в това отношение

По-рано VTB повиши лихвите по депозитите в рубли, долари и евро. По този начин процентът на полугодишен депозит в рубли във VTB достигна 21%, доходността на краткосрочен депозит в долари за срок от три месеца е 8%, в евро - 7% годишно.