Канадското правителство планира да наложи (високи) мита върху вноса в страната на електрически автомобили от Китай, следвайки САЩ и Европейския съюз. Това съобщи информационна агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Канада е втората по територия страна в света.

По тяхна информация правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо може скоро да обяви началото на обществени консултации за въвеждането на мита върху китайските електромобили, следвайки примера на САЩ и Европейския съюз в условията на натиск от страна на западните държави.

Митата на САЩ срещу китайските електромобили ще "ударят" ...  японските автоконцерни

Митата на САЩ срещу китайските електромобили ще "ударят" ... японските автоконцерни

Това вероятно ще се случи след 1-2 години

По данни на агенцията, през 2023 г. в пристанището на Ванкувър са били доставени около 44 400 автомобила произведени в Китай, което е пет пъти повече от предишния показател. Правителството се опасява, че китайските електрически автомобили ще "залеят" канадския пазар, пише Bloomberg.

По-рано Canadian Press съобщи, че канадските власти, следвайки Съединените щати, може да наложат значителни мита на електрическите автомобили от Китай. Според информацията, Отава вече разглежда този въпрос.

В Канада от 2035 г. ще се продават само електромобили и хибриди

Във втората по територия страна в света от 2035 г. ще се продават само електромобили и хибриди

Предвижданията са цените на колите с бензинови, дизелови и електрически двигатели до 10 години да се изравнят

В средата на май от Белия дом беше съобщено, че САЩ повишават митата върху внос от Китай на стомана, електромобили, компютри, чипове и други стоки. С тези мерки се цели да "насърчат Китай да премахне нелоялните търговски практики по отношение трансфера на технологии, интелектуална собственост и иновации". Посочваше се, че става въпрос за мита на обща стойност 18 млрд. долара.

Решено: Брюксел ще облага двойно китайските електромобили

Решено: Брюксел ще облага двойно китайските електромобили

През последната година в Европа са внесени близо половин милион електрически коли от Китай на стойност €9 милиарда