2017 г. беше най-добрата за азиатските валути от поне 2 десетилетия. Но се появиха ранни признаци, че те са на ръба на корекцията, след като индонезийската рупия спадна до 2-годишно дъно през миналата седмица.

Рупията е разглеждана като водач за азиатските пари, като се има предвид, че над 40% от облигациите на островната държава са чуждестранна собственост. Валутата обикновено е сред първите в региона, които се продават, когато настроението се влошава. Това обикновено е знак за по-големи спадове сред азиатските й посестрими.

Рупията се е понижила с 1.6% през последния месец, най-лошото представяне в Азия и трето най-лошо сред 24 валути на развиващите се държави в световен мащаб. Тя спадна, тъй като чуждестранните инвеститори започнаха големи разпродажби на акциите и облигациите на страната, а волатилността на акциите скочи заради очакванията за по-високи лихви в САЩ.

Спадът на рупията може да е знак, че и останалите валути от региона ще поемат надолу

Спадът на рупията може да е знак, че и останалите валути от региона ще поемат надолу

Глобалните фондове изтеглиха от индонезийските облигации 1.02 млрд. долара миналата седмица - най-големият 5-дневен изходящ поток от ноември 2016 г. според данни на централната банка. Те продадоха 186 млн. долара от акциите на страната в същия период.

"Индонезийската рупия може би е нестабилна версия на рисковете, породени от японската йена в миналото. Спадът определено не е типичен за рупията, нито пък е приключил. Резултатът е, че с несигурността около рисковете за световната търговия глобалната ликвидност ще започне да намалява, макар и леко, по-късно тази година", обясни Вишну Варатан, ръководител на икономиката и стратегията в Mizuho Bank в Сингапур.

Индексът на Bloomberg JPMorgan Asia Dollar, който измерва 10 валути в региона спрямо щатския долар, се покачи с 6.7% миналата година - най-големият годишен напредък, започнал през 1994 г. Ако рупията се окаже ранен предвестник на криза, тя може да върне много от тези печалби още през тази година.

Възраждането на долара - проблем за Азия

Поскъпването на долара е сериозен проблем за азиатските валути

Източник: iStock

Поскъпването на долара е сериозен проблем за азиатските валути

Азиатските валути може да страдат заради възраждането на долара. Зелените пари се покачиха, след като новият председател на Федералния резерв Джером Пауъл увери, че предстои по-силен икономически растеж в САЩ подхранва спекулациите, че централната банка може да повиши лихвените проценти до 4 пъти тази година.

Има признаци, че други азиатски валути също започват да отслабват, като филипинското песо се понижава до най-слабите нива от юли 2006 г. миналия месец. Южнокорейският вон и индийската рупия се понижиха до 3-месечно дъно през февруари.

Спадът в рупията често предсказва загуби сред азиатските й връстници. През януари 2016 г. азиатския доларов индекс се понижи до 7-годишно дъно, месеци след като рупията потъна до най-слабите си нива от 1998 г. насам.