Вече така или иначе огромният дълг на света счупи нов рекорд, като през 2019 година достигна най-високия си дял спрямо глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) в историята. Всъщност, показателят успя да мине тази важна граница само през първите девет месеца на годината.

Така световният дълг, включващ заемите на домакинствата, на правителствата и на корпоративния сектор, се увеличи с 9 трилиона долара до близо 253 трилиона долара от януари до края на септември, сочат данните на Institute of International Finance (IIF), цитирани от CNN Business.

Погледнато по друг начин може да се каже, че делът на дълга към глобалния БВП е скочил до 322%, изпреварвайки предишния рекорд, достигнат през 2016 година.

Може да се каже, че повече от половината от тази огромна сума идва от задълженията на развитите пазари, като САЩ и Европа. Разбира се, има разлики в отделните икономики. Така докато в Нова Зеландия, Швейцария и Норвегия дългът на домакинствата расте с бързи темпове, то този на правителствата в Щатите и в Австралия достига исторически върхове.

Данните на IIF сочат, че нивото на задълженията на развиващите се пазари е относително ниско - общо 72 трилиона долара. Те обаче растат с бързи темпове през последните години. В Китай делът на дълга към БВП е най-високот страните, попадащи в тази категория - 310%.

Огромните задължения на света представляват сериозен риск за глобалния растеж особено като се има предвид, че през 2020 година се очаква те да продължат да растат.

"Подкрепен от ниските лихви и финансовите условия според нашите изчисления световният дълг ще премине 257 трилиона долара през първото тримесечие на 2020 година", посочват от института.