Цената на златото в петък сутринта се коригира с лек спад, след като достигна вчерашния търговски ден 1900 долара за тройунция, за първи път от юни миналата година.

Според данните от днешната търговия цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк намалява със 7,65 долара, или 0,4%, до 1894,45 долара за тройунция.

Мартенските сребърни фючърси в същото време поскъпнаха с 0,13% до $23,91 за тройунция.

Пазарът на благородни метали отбеляза корективен ценови спад в петък сутринта, след като златото надхвърли 1900 долара за унция за първи път от юни 2021 г. в хода на сесията в четвъртък.

Търсенето на злато беше подкрепено от геополитическите рискове, свързани със ситуацията около Украйна. Традиционно златото се счита за защитен актив при кризисни процеси.

Освен това спадът в стойността на благородния метал в петък е подкрепен от ръста на индекса на долара (обменния курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) с 0,06%, до 95,85 пункта. Защото по-скъпият долар прави златото по-малко привлекателно за закупуване от инвеститори, опериращи с други валути.