Rolls-Royce никога досега не се е представял особено добре за акционерите, но това може да се промени, съобщава Yahoo Finance. През последната седмица инвеститорите не спираха да купуват, като така цената на акциите на компанията нарасна. Уточняваме, че става дума за бизнеса за производство на двигатели на самолети, а не за този със суперлуксозните автомобили. След отчетена загуба от £4 за 2020 г., тази година нещата за компанията започват да се подобряват. Основната причина за това са надеждите за подем на авиационния бизнес, след масовата ваксинация срещу Covid-19.

Rolls-Royce съкращава най-малко 9 000 служители

Rolls-Royce съкращава най-малко 9 000 служители

Компанията цели икономии от $1,6 милиарда

Дълг и паричен поток

Rolls-Royce приключи 2020 г. с дълг от около 3,6 милиарда британски лири, след усилията на компанията за рефинансиране. В едни нормални времена това не би трябвало да представлява голяма тежест за компания с пазарна капитализация от над £9 милиарда и годишен оборот над £15 милиарда. Както знаем обаче, днес нещата са малко по-различни. По-рано тази година компанията предложи безплатен изходящ паричен поток от около £2 милиарда. Според финансовите анализатори това увеличава нуждата от нова парична инжекция. Добрата новина е, че както във Великобритания, така и в Европейския съюз вече има бум на покупките на самолетни билети и резервациите за пътувания през лятото, което е знак, че хората се надяват скоро пандемията да свърши. Съответно, бизнесът на самолетната индустрия отново да е във възход.

Rolls-Royce отчете годишна загуба от $5,6 милиарда, по-лоша от очакваната

Rolls-Royce отчете годишна загуба от $5,6 милиарда, по-лоша от очакваната

Този вид бизнеси бяха едни от най-уязвимите насред пандемията

Несигурност в цената на акциите на Rolls-Royce

Кога хората отново ще започнат да летят масово е от решаващо значение за финансовите резултати както на Rolls-Royce, така и на всички компании, свързани с авиационния бизнес. Колкото до това дали е сега е подходящо време да си закупите акции от компанията? Според повечето инвеститори ситуацията все още е несигурна и твърде много риск. Иначе, в четвъртък предстои актуализация на компанията, която вероятно ще стимулира движение в цената на акциите нагоре.

*Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценните книжа