Британският производител на двигатели Rolls-Royce бе ударен с по-лоша от очакваното загуба от 5,6 милиарда долара през 2020 г., на фона на трусовете в туризма и авиоиндустрията, пише Reuters.

Бизнеси като този на Rolls-Royce бяха едни от най-уязвимите насред пандемията, заради почти нулевото търсене на реактивни двигатели за пътнически самолети. Главният изпълнителен директор на Rolls-Royce Уорън Ийст посочи, че 2020 г. е била "безпрецедентна". Компанията записва загуба от почти 4 млрд. паунда в сравнение с печалба от 583 млн. паунда година по-рано. "2020 г. беше година като никоя друга, но ние смятаме, че най-лошото е зад гърба ни", каза още той. 

Според очакванията на Rolls-Royce печалбите ще се ускорят през втората половина на тази година, но дори през 2022 г. очаква въздушният трафик да бъде на доста по-ниски нива в сравнение с 2019 година.

Преди ден стана ясно, че британският производител на самолетни двигатели ще захранва летящо превозно средство, предаде Bloomberg.

Компанията ще достави електрическа система за въздушно такси, което ще може да превозва до четирима пътници, произведено от стартъпа Vertical Aerospace. Очаква се превозното средство да бъде сертифицирано през 2024 г.

Чрез сделката Rolls-Royce иска да си осигури нови потоци от приходи.Vertical Aerospace е една от многото компании, които се насочват към реализирането на въздушни таксита, които могат да се захранват чрез батерии, а не с изкопаеми горива.

Главният изпълнителен директор на Rolls-Royce Уорън Ийст заяви, че увеличените инвестиции в зелена енергия ще подкрепят тези цели.