Тази сутрин цената на биткойна достигна най-ниското си равнище за месеца, но впоследствие успя да възстанови част от загубите, задържайки се на зелена територия. Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация изтри до 1,9% от стойността си, достигайки до $16 277 долара - най-ниското равнище от 29 ноември насам, съобщава Bloomberg.

На този фон етерът поевтиня с 2,1% до най-ниската цена от 28 ноември. Движението е налице на фона на четвърта поредна сесия на спадове за американския борсов индекс S&P 500 на фона на притеснения за политиката на Федералния резерв на САЩ.

Няколко часа по-късно криптовалутите се върнаха към ръстовете. Биткойнът поскъпна с 0,5% до $16 801, а етерът прибави 2,5% до $1209. Binance Coin също увели цената си с 0,5%. Рипълът остава на червено със спад от 0,6%.

Цената на биткойна падна рязко, този път заради Фед

Цената на биткойна падна рязко, този път заради Фед

След новината, че Федералният резерв на САЩ отново вдига лихвите

Прогнозите за крипто сектора остават мрачни

"Очакваме нов тест на ноемврийските дъна около $15 600 през следващите седмици, след провален опит за задържане в диапазона $17 000-$18 000$, коментира Кати Стоктън - основателка на Fairlead Strategies LLC.

Според повечето прогнози, в скоро време биткойнът ще достигне по-ниско дъно, увеличавайки риска за дългосрочна подкрепа близо до $13 900.

Определено 2022 година беше доста трудна за криптовалутите, след като в края на 2021-а те достигнаха рекордни стойности. Днес криптоиндустрията е ударена отфалити на задлъжнялост на крипто борси, от политиката на Федералния резерв на САЩ за намаляване на лихвените проценти, от сривовете на водещи компании и проекти в крипто сектора и особено силно от скандала около Сам-Банкман Фрийд и неговата FTX. Все по-затягащите регулации от страна на правителствата също не са в голяма полза на сектора.

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд е арестуван на Бахамите

Арестуваха "Кралят на крипто" Сам Банкман-Фрайд на Бахамите

Той е арестуван за "финансови престъпления" срещу законите в САЩ и Бахамските острови