Златните контракти затвориха с покачване търговията в понеделник за първи път от пет сесии. Инвеститорите започнаха да купуват скъпоценния метал по-активно на фона на отслабването на щатския долар. Котировките бяха подкрепени и от спада в доходността на американските държавни облигации. Цената на златото докосна $1800, но във вторник пак тръгна надолу.

Фючърсите за злато в понеделник затвориха с ръст от $ 24,10, или 1,4%, до $ 1791,80 за унция. Това е най-високата цена на затваряне от 21 април за най-активно търгуваните договори, според FactSet. През деня цените на златото се повишиха до 1798,90.

Но в хода на търговията във вторник сутринта цената на златото спадна с 6,87 долара или 0,16% до 1785,45, слизайки от 9-седмичните върхове, постигнати в предходната сесия, отбелязва Тrading Еconomics.

На фона на отслабващия долар благородните метали, деноминирани в американската валута, могат да станат по-привлекателни за чуждестранните купувачи. Намаляването на доходността на държавните облигации намалява алтернативните разходи за притежаване на благородни метали, които не носят гарантиран доход.

Златото беше подкрепено и от търсенето на активи " безопасни убежища", което се повиши на фона на събития в Индия и други региони, водещи ожесточена битка срещу нарастващите случаи на коронавирусна инфекция.

Някои експертите вярват, че тази седмица краткосрочната възходяща тенденция ще продължи и златото ще се търгува над 1800 долара за унция.

Биковете на пазара на злато и сребро възвърнаха известна техническа предимство в краткосрочен план, отбелязват експерти. Но междувременно вярват, че пазарът на злато все още е в низходящ тренд, а доходността на държавните облигации вероятно ще нарасне през следващите месеци. Това обаче зависи от това дали Конгресът ще одобрява плановете за разходи, предложени от администрацията на американския президент Джо Байдън.

Затова редица наблюдатели са предпазливо негативни по отношение на краткосрочните перспективи за цените на златото.

В края на последната седмица на април златните котировки паднаха с 0,6%, но през април те се повишиха с около 3%, демонстрирайки месечен ръст за първи път през 2021 година. Миналата седмица фючърсите на сребро загубиха около 0,8%, но се повишиха с 5,5% през месеца, според FactSet.

Юлските фючърси на мед са поскъпнали с близо 1,4% до 4,53 долара за паунд, най-високото затваряне от около февруари 2011 г., според FactSet.

Фючърсите ва паладий за юни се повишиха с 0,9% до 2 981,40 долара за тройунция, удряйки още едно затваряне в края на петъчната търговия. Юлските контрактите за платина през юли се повишиха вчера с 2,1% до 1230,10 долара за унция.