Цената на златото в петък сутринта съвсем леко спада при липса на фактори, които могат да повлияят на пазарната динамика за скъпоценния метал.

Данните от сутрешната търговия показват незабележим спад цена на юнските фючърси на златото на борсата Comex в Ню Йорк - с 0,03%, или с 0,45 долара - до 1 766,35 долара за тройунция.

Стойността на сребърните фючърси за май в същото време спадна с 0,07% до 25,945 долара за унция.

В петък цената на златото леко се понижава след двудневен растеж. Основните фактори за повишаването на цените на металите бяха отслабването на долара и спада в доходността на десетгодишните американски държавни облигации.

В същото време растежът на американската икономика, за който свидетелстват последните макро статистически данни от САЩ, е отрицателен фактор за котировките на "безопасното" злато.

Автар Санду, старши мениджър на суровини в Phillip Futures, заяви пред Bloomberg, че ситуацията със златото остава без особена промяна. Въпреки факта, че в някои страни икономическото положение започва да се подобрява, евентуалното влошаване на епидемиологичната ситуация продължава да оказва влияние върху пазарите.