Котировките за златото нарастват символично в петък сутринта при липсата на значими фактори, които биха могли да повлияят върху динамиката на цените, сочат данните от търговията.

Днес сутринта цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,03%, или с 0,55 долара - до 1 725,75 долара за тройунция.

В същото време майските сребърни фючърси поскъпнаха с 0,91% - до 25,275 долара за унция.

Известна подкрепа за цената на благородния метал се осигурява от опасения относно възстановяването на икономическата активност в света поради подновеното нарастване на заразените от коронавирус. На този фон инвеститорите се отказват от рисковите активи в полза на по-надеждните.

В същото време продължаващото укрепване на долара ограничава растежа на златните котировки. Доларът продължава да расте четвърти пореден ден. През това време американската валута поскъпна с почти 1% и достигна максималните си стойности от ноември миналата година.

"Продължаващото укрепване на долара, заедно с оптимизма за рефлацията (по-добрата разновидност на инфлацията, монетарна политика, която води до растеж, за разлика от дефлацията, бел.ред.), вероятно ще окажат натиск върху цените на златото, които остават в тенденция на спад", - цитира агенция Bloomberg стратегът на DailyFX Маргарет Янг.