Цената на златото леко се покачва при слаба търговия във вторник сутринта , тъй като предпазливостта доминираше в настроенията преди срещите за паричната политика, планирани тази седмица за Федералния резерв, Европейската централна банка и Централната банка на Япония.

Котировките на благородния метал днес се подкрепят от обезценяването на долара, което прави златото по изгодно за купуване от притежателите на други валути.

Kъм 9:30 чaca бългapcĸo вpeмe цeнaтa на августовските фючърси върху златото на фондовата борса Comex в Ню Йорк се покачва с $3,90 или с 0,20%, до $1973,60 за тройунция.

Скъпоценният метал се продава на спот пазара по 1961,52 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на юлските фючърси за среброто в същото време се понижaвa с 0,201% до 24,21 долара за тpoйунция.

Инвеститорите също се подготвят за данни за инфлацията в САЩ, които трябва да бъдат публикувани във вторник, които биха могли да повлияят на перспективите за икономиката и лихвените проценти. Пазарите виждат над 70% шанс Фед да запази референтния си лихвен процент непроменен в сряда, като същевременно остават разногласни относно това дали ще поддържа лихвите стабилни или ще възобнови затягането на политиката си през юли.

Очаква се Банката на Япония също да запази изключително разхлабената си парична политика в петък, докато ЕЦБ се очаква да повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта тази седмица и отново през юли, за да се бори със забавената инфлация.