Цената на златото затвориха търговската сесията във вторник над $1900 за унция, след като руският президент Владимир Путин призна независимостта на на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна. Решението на руския президент да изпрати войски в сепаратистките области последва решението за признаване на ДНР и ЛНР. Това увеличи заплахата от военен конфликт в Украйна.

Априлските фючърси за злато на борсата Cомех в Ню Йорк вчера поскъпнаха с 7,60 долара, или 0,4%, до 1907,40 долара за унция, най-високото ниво за най-активно търгувания контракт от 2 юни 2021 година.

Цената на мартенските сребърни фючърси се повиши с 1,3% до $24,311 за тройунция при закриване на търговията във вторник.

В същото време априлските платинени фючърси поскъпнаха с близо 0,9% до $1086 за тройунция, а тези за паладий се повишиха с близо 1,5% до $2371,80 за тройунция.

Заплахата от руска инвазия в Украйна доведе до засилване на напрежението между Москва и Вашингтон и неговите съюзници. Сегашната ситуация подкрепя котировките на благородни метали, които се считат за активи убежища в периоди на геополитическа несигурност.

Международната общност остро осъди действията на Русия.

Германия спря сертифицирането на газопровода "Северен поток 2", а Белият дом обяви, че президентът на САЩ Джо Байдън ще наложи санкции срещу Москва.

Междувременно властите на ЕС нарекоха действията и изявленията на Владимир Путин "грубо нарушение на международното право".