Цената на златото в петък сутрин леко се понижава, стабилизирайки се след скок от 2,4% ден по-рано, когато доближи психологическата граница от $2000 за унция.

Към 9:42 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 6,0 долара, или с 0,30%, до 1989,9 долара за тройунция. Ден по-рано котировките на жълтите кюлчета подскочиха с 2,4%.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1987,17 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време майските фючърси поскъпват с 0,15% до 23,29 долара за унция.

Стойността на златото много е чувствителна към паричната политика на САЩ и сигналите от системата на Федералния резерв, които влияят върху обменния курс на долара, цената на доларовите финансови инструменти и икономическите перспективи като цяло.

Така ден по-рано златото получи импулс за растеж на котировките поради намаляване на доходността на десетгодишните държавни облигации на САЩ (US Treasuries), която падна до 3,414% от 3,608% през предходните два дни на търговия. Държавните облигации на САЩ са алтернатива на златото като "надежден" актив, така че техните котировки, като правило, имат многопосочна динамика.

Динамиката на цената на държавния дълг на САЩ се промени след заседанието на Фед, който в сряда повиши основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта, до 4,75-5% годишно. Също така регулаторът обяви, че не смята края на годината да започне да се движи в обратна посока - към понижаване на базовите лихвени ставки.