Цената на златото намалява с над 1% в сряда сутринта, докато пазарите остават несигурни относно стимулите за американската икономика и предстоящите президентските избори, което подкрепя долара, сочат данните от днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за скъпоценния метал на борсата Comex в Ню Йорк сутринта се понижава с 1,03% - или с 19,75 долара, до 1 889,05 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто паднаха с 1,11% до 23,655 долара за унция.

Инвеститорите реагират на новините от САЩ. По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че разговорите с демократите за стимулиране на икономиката са отменени преди изборите поради разногласия относно размера на стимулите. Председателят на Конгреса Нанси Пелоси иска 2,4 трилиона долара за подкрепа на икономиката, а администрацията е готова да даде не повече от 1,6 трилиона долара.

В резултат на това доларът укрепва, тъй като американската валута в случая действа като по-надежден актив. На свой ред по-скъпият долар прави златото по-малко достъпно за инвеститорите, които притежават други валути и това цената на метала.В същото време и златото е по-надежден актив, но анализаторите отбелязват, че неговата цена остава по-чувствителна към долара, отколкото към рисковите настроения на пазара. От началото на годината златото вече е поскъпнало с 22% поради несигурността относно перспективите за глобалното икономическо възстановяване от пандемията на коронавируса и свързаните с нея ограничителни мерки.

По-късно в хода на търговията търговците очакват публикуването на протокола от септемврийската среща на Федералната резервна система на САЩ (FRS). Инвеститорите очакват от Федералния резерв сигнали за текущите рискове за икономиката и перспективите за нейното възстановяване на фона на пандемията от коронавирус. Информацията от документа може да повлияе върху курса на долара, към който цената на златото е чувствителна.