Цената на златото във вторник сутринта се понижава с повече от 1% в очакване на а резултатите от заседанието на Федералната резервна система на САЩ.

Според данните от днешната търговия стойността на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк пада с 30,05 долара, или 1,53%, до 1930,75 долара за тройунция.

Майските фючърси на сребро в същото време поевтиняват с 1,57% до $24,895 за унция.

Едно от основните икономически събития през следващите дни ще бъдат резултатите от заседанието на Федералния резерв на САЩ, които се очаква да бъдат публикувани в сряда. Повечето анализатори смятат, че регулаторът ще повиши базовата лихвена ставка, което ще бъде положителен фактор за цената на долара и отрицателен за златото.

"Докато посоката на цените през следващите месеци трябва да се определя до голяма степен от украинската криза, нормализирането на паричната политика на Фед, укрепването на долара и възстановяването на доходността на облигациите биха могли да окажат натиск върху благородния метал", смятат експерти на Fitch Solutions , чието мнение се цитира от Wall Street Journal.