В началото на валутната търговия във вторник доларът слабо се променя към еврото и поскъпва спрямо японската йена на фона на признаците за отслабване на напрежението в търговските спорове между САЩ и Китай. Пазарите очакват нов кръг преговори между Вашингтон и Пекин в началото на октомври с надеждата за разрешаване на търговския конфликт.

Златото поевтинява четвърти ден поред заради подобрения риск апетит на пазара и съответното спада в търсенето на по-надеждни и безопасни активи.

Днес сутринта цената на декемврийските фючърси за благородния метал на нюйоркската борса Comex се понижава с 13,95 долара, до 1497,5 долара за тройунция. Цената на декемврийските фючърси за среброто спада с 1,48% - до 17,898 долара за унция.

Общата валута се разменя за американската на ниво $1,1042 за евро в сравнение с $1,1048 за евро в края на вчерашната търговия.

За едно евро днес на пазара дават по 118,53 йени спрямо 118,47 йени в понеделник.

Курсът на долара е 107,35 йени в сравнение с 107,24 йени ден по-рано. В определени моменти вчера съотношението долар/ йена достигаше 107,5 йени, което е максимално ниво на американската валута от 2 август на сам, отбелязва Bloomberg.

Японската валутна се намира под натиска втори ден поред, след като президентът Тръмп каза, че САЩ ще обсъдят търговските въпроси с Китай следващата седмица. В същото време американския финансов министър Стивън Мнучин заяви в понеделник пред Fox Business, че "ние сме постигнали голям прогрес" в преговорите с Китай.

Във вторник британският фунт стерлинг не показва резки промени, задържайки се близо до шестседмичния си максимум по отношение на долара.

Паундът се търгува по $1,2341 в сравнение с $1,2346 в предишния работен ден и по 1,1176 евро за фунт в края на вчерашната търговия.

Динамиката на британската валута, която в понеделник поскъпна с 0,5% спрямо долара както и преди се определя от събитията около излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Важно събитие за пазарите през тази седмица е заседанието на Европейската централна банка в четвъртък.