Цената на златото в петък сутринта пада като част от корекцията след три търговски сесии на растеж, през които благородният метал бе поскъпнал общо с 2,4%.

Днес, според данните от търговията, цената на декемврийските фючърси за злато на фондовата борса Comex в Ню Йорк намалява с 0,3%, или с 5,35 долара, до 1 792,55 долара за тройунция.

В същото време декемврийските фючърси за среброто се поскъпнаха с 0,05% до 23,488 долара за тройунция.

Корекционното поевтиняване на златото следва след тридневен ръст на стойността му, който беше свързан с отслабването на долара. Така в сряда индексът на долара (курсът на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) спадна с 0,5%. Отслабващият долар подкрепя търсенето на злато, което в този случай става по-достъпно при закупуване в друга валута. Рискът от стагфлация беше друг фактор, подкрепящ поскъпването на златото, коментират анализатори.

Като цяло, растежът на цените на златото се сдържа от рисковите настроения на пазарите. Така например, основните световни фондови индекси в света показаха ръст след търговията в четвъртък в САЩ и Европа и при петъчната търговия в Азия. Традиционно златото се счита за по-надежден актив, така че апетитът към риска сдържа котировките на скъпоценните кюлчета.

Анализаторите от Oanda смятат, че доходността по американските държавни облигации ще остане в "червената зона", а това би трябвало да допринесе за повишаването на цените на златото, пише Wall Street Journal. Златото е изправено пред силна съпротива на ценово ниво от 1800 долара за тройунция, но в крайна сметка трябва да се повиши до 1840 долара за унция, казват експерти.

Доходността по десетгодишните държавни облигации на САЩ от началото на седмицата е спаднала до 1,53% от 1,61%, намалявайки три поредни дни от вторник до четвъртък, което е положително за цената на златото.