Цената на златото се покачва умерено в понеделник сутринта на фона на обезценяването на долара спрямо основните световни валути, докато котировките остават на ниво от около 1710 долара за тройунция при очаквания за втвърдяване на паричната политика на Федералния резерв на САЩ.

Според данните от началото на днешната търговия цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна с 9,15 долара, или с 0,54%, до 1712,54 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1 714,09 за унция, съобщава Ройтерс.

Септемврийските фючърси на среброто в същото време поскъпват с 0,89% до 18,76 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) в понедрник сутринта се понижи с 0,15%, до 107,91 пункта. По-евтиният долар прави златото по-достъпно за покупка от инвеститорите, които притежават други валути.

"Златото си пое малко глътка въздух в днешната сесия заради подкрепата от слабостта на долара, но цените продължават да се намират в низходящ тренд", каза Йеап Юнг Ронг, пазарен стратег в IG Asia Pte, пред Bloomberg.

Основното внимание на пазарите все още е насочено към политиката на световните централни банки. В четвъртък Европейската централна банка ще обяви решението си за лихвения процент, анализаторите прогнозират първото увеличение на лихвения процент от 2011 г. насам - с 25 базисни пункта.

Следващото заседание на Федералния резерв на САЩ е насрочено за следващата седмица. Според CME Group 71,5% от анализаторите прогнозират увеличение на лихвения процент от 75 базисни пункта, до 2,25-2,5%, което е в съответствие с предварително обявените планове на регулатора. Минарлата седмица аналиизатори прогозираха вдигането да е със 100 базисни пункта.

Сигналите от Фед относно паричната политика влияят на долара, към който цената на златото е чувствителна. Традиционно повишаването на лихвите подкрепя долара, което е негативно за търсенето на жълтите кюлчета, докато очакванията за по-меко повишение възпират щатската валута в началото на седмицата.