Цената на златото в понеделник сутринта нараства умерено на фона на по-ниската доходност на американските държавни облигации, сочат данните от сутрешната търговия.

Стойността на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нараства с 0,35%, или с 6,2 долара, до 1 783,95 долара за тройунция.

Цената на сребърните фючърси за юли се повишиха с 0,66% до 26,258 долара за унция.

Доходността на десетгодишните държавни облигации на САЩ намалява до 1,528% от предишното затваряне при 1,536%. Това е положително за златото като алтернативен инструмент за "безопасна" инвестиция спрямо американските дългови ценни книжа. В допълнение, това намаляване на печалбата от облигациите може също така да доведе до отслабване на долара, което от своя страна ще осигури допълнителна подкрепа за растежа на котировките на благородния метал.

Анализаторът на FXTM Лукман Отунуга, цитиран от Market Watch, припомня, че миналата седмица беше "бурна" по отношение на благородните метали поради противоречиви сигнали от системата на Федералния резерв на САЩ относно прогнозите за инфлацията. В същото време цената на жълтите слитъци се повиши в последните работни дни след три последователни седмици на спад.