Цената на златото рязко падна в сряда - с повече от 2%, след като нарастването на доходността на американските съкровищни бонове отслаби привлекателността на благородния метал за инвеститорите. Златото преди това във вторник стигна нивото от 1 950 долара за унция за първи път от близо два месеца.

Н а борсата COMEX в Ню Йорк златните фючърси за февруари затвориха вчерашната търговия при цена $ 1908.60 за унция $45,80, или с 2.3%,. При електронната търговия в сряда котировките достигнаха 1962,50 долара за унция след публикуването на протокола от декемврийската среща на Федералния резерв на САЩ. Сребърните фючърси за март приключиха деня поевтини с 60 цента, или 2,2%, като се търгуваха по 27 042 долара за унция.

"Повишаването на доходността на дългосрочните държавни облигации на САЩ е отрицателен фактор за златото - каза Майкъл Армбъстър, управляващ партньор на Altavest. - Ако доходността от 10-годишни облигации продължи да расте, тогава цените на златото вероятно още ще спаднат."

Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа достигна своя връх от миналия март - 1,06%. По-високата доходност по американския дълг може да намали търсенето на злато, което не генерира купони, отбелязва Dow Jones.

Анализаторите заявиха, че по-широките фискални стимули, насърчаван от демократите, може да окаже натиск върху пазара на държавни облигации поради увеличеното емитиране на дълг и нарастващите инфлационни очаквания.В определен момент Фед "няма да толерира нарастването на доходността на държавните облигации и ще направи контрола върху кривата на доходност част от своята политика", смята Армбастър. "Ако Фед някога обяви решение за контрол на доходността на държавните облигации, това ще осигури изключително сериозна подкрепа за котировките на златото", казва той.

В четвъртък жълтите кюлчета частично възвърнаха стойността си като се търгуват по 1921,06 долара за тройунция.