Цената на златото в четвъртък сутринта нараства след спада вчера следобед, причинен от решението на Федералната резервна система на САЩ да ускори двукратно намаляването на изкупуването на финансови активи от пазар

Данните от днешната търговия сочат, че цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се увеличава с 0,97%, или със 17,2 долара, до 1781,7 долара за тройунция.

В същото време мартенските сребърни фючърси поскъпват с 2,77% до $22,142 за тройунция.

Според анализатори на Oanda, цитирани от The Wall Street Journal, златото се коригира леко след спада в цената за една нощ, причинен от плановете на Фед да ускори прекратяването на програмата си за изкупуване на облигации.

В края на срещата регулаторът, както се очакваше, запази основния лихвен процент, но реши да ускори свиването на изкупуването на активи от пазара наполовина. А през януари обемът на обратното изкупуване ще намалее до 60 милиарда долара след 90 долара милиарда през декември.

Сега този фактор е отигран от пазарите и златото може да продължи да поскъпва. "Слабостта на скъпоценният метал може да е към края си, тъй като Фед ще работи на автопилот до мартенската среща", обясняват експертите от Oanda.