Цената на златото съвсем слабо се понижава в петък сутринта, но общо за първата седмица на месец май може да покаже ръст от около 3,5%, показват данните от днешната търговия.

Към 9:40 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижава с 2,00 долара, или с 0,10%, до 2056,15 долара за тройунция.

Златните кюлчета се продават на спот пазара по 2047,04 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на юлските фючърси на среброто в същото време спада с 0,14%, до 26,02 долара за унция.

По всичко личи, че цената на златото през първата седмица на май може да демонстрира силен ръст, както и месец по-рано, когато ценният метал солидно поскъпна поради опасения за банковата система на САЩ.

Тази седмица в много отношения съживи страховете от март. Както тогава, една голяма банка - First Republic - не се справи с финансовите затруднения. В понеделник First Republic Bank беше прехвърлена от Калифорнийския отдел за финансова защита и иновации (DFPI) на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), която в същото време прие оферта от JPMorgan Chase за закупуване на депозитите и активите на банката.

В същото време глобалните парични регулатори актуализираха лихвите по рефинансиране в посока нагоре. Федералният резерв на САЩ в сряда ги повиши с 0,25 процентни пункта, до 5-5,25%, а след него, в четвъртък, Европейската централна банка - със същите 0,25 процентни пункта, до 3,75%.

Това може да има двоен ефект върху благородния метал, тъй като, от една страна, затягането на паричната политика може да увеличи страховете от рецесия на пазарите, от друга страна, допринася за укрепването им, в този случай включително на долара, което се отразява негативно върху цената на златото.