Тази сутрин турската лира поевтинява обратно към рекордните дъна до около 32,50 лири за щатски долар. Причината за това е загубата на партията на Ердоган на местните избори в редица ключови градове на страната. Турката валута поевтиня докато инвеститорите все още оценяват изборните резултати на местния вот в страната и тяхното отражение върху икономическите перспективи, пише Reuters.

Към 10:00 часа българско време турската валута поевтинява с 0,25% към 32,42 лири за долар, доближавайки отново рекордните дъна около 32,42/32,50, достигнати между 18, 21 и 29 март.

Януарската инфлация в Турция се ускори до 64,9%

Януарската инфлация в Турция се ускори до 64,9%

Потребителските цени са с най-силен ръст за последните четиринадесет месеца, от ноември 2022 г.

Поевтиняването идва, след като Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган претърпя значително поражение на местните избори, губейки в големите градове като Истанбул и Анкара от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП).

Снимка 638276

Източник: EPA/БГНЕС

Политически анализатори и финансисти коментират, че тази загуба може да доведе до промени на предприеманите в последните месеци по-ортодоксални икономически политики и и до евентуален отказ от политиката на централната банка да повишава лихвите, за да овладее инфлацията.

Годишната инфлация в Турция се повиши през февруари 2024 г. до 67,07% - най-високо ниво от ноември 2022 година. За да защитят спестяванията си от инфлацията, много турски граждани се обръщат към златото и други активи, свързани с щатския долар, което води до обезценяване на местната валута.

Турция избира кметове, но и посоката, в която ще тръгне

Турция избира кметове, но и посоката, в която ще тръгне

Какво значи за икономиката евентуална победа на партията на Ердоган в Истанбул