16 милиона души. 20 от 27-те държави в ЕС са с по-малко население. Всички те имат президенти, правителства, парламенти. Истанбул се управлява от своя кмет.

Турският мегаполис е ключов икономически център не само за южната ни съседка, но и за целия регион. Освен това, тази неделя той ще е бойно поле на поредния сблъсък между управляващата партия на президента Реджеп Ердоган и опозицията. От нейния изход може да зависи не само политическият, но и икономическият курс на страната.

Централната банка на Турция отново повиши основната лихва: какво следва

Централната банка на Турция отново повиши основната лихва: какво следва

Битката на Анкара срещу инфлацията продължава

"Който спечели Истанбул, печели Турция" е крилата мисъл на самия Ердоган. Той е живото доказателство - кариерата му в голямата политика започва именно като кмет на града. През 2019 г., обаче, неговата консервативна Партия на справедливостта и развитието (ПСР) беше победена от лявоцентриста Екрем Имамоглу. Централната власт опита да "преиграе мача", но в резултат опозиционният кандидат просто спечели и втория вот, при това - с още по-голяма преднина.

Очакването на редица анализатори е, че при нов успех на Имамоглу той ще се превърне в сериозен претендент за президентския пост на изборите през 2028 г. Ердоган определено не иска това да се случи и агитира за своя кандидат - 47-годишният бивш министър Мурат Курум, разказва в свой материал CNBC.

Турция си постави срок за драстично намаляване на инфлацията

Турция си постави срок за драстично намаляване на инфлацията

Новият управител на Турската централна банка е оптимист

Това е състезание с много специфики. Пред медията икономическият журналист от портала PolitikYol Арда Тунка коментира, че въпреки годините на икономическа несигурност, над 65-процентовата инфлация и слабата лира, партията на Ердоган има голям шанс да стане големият победител на местния вот.

Причината не е толкова в добре подбраните кандидати или силната платформа на ПСР, колкото в слабостите на разпокъсаната опозиция: "Основното предизвикателство идва в лицето на слаби политици и дезорганизирани политики. Най-големият проблем на опозицията е самата опозиция".

Тези процеси, в които, например, множество кандидати може да разпилеят вота, донякъде се коренят в неуспеха с общ кандидат да преборят Ердоган на президентските избори през миналата година. Тогава Имамоглу не беше допуснат до участие във втора.

Турция изненадващо повиши основния лихвен процент до 50%

Турция изненадващо повиши основния лихвен процент до 50%

Заради необузданата инфлация

Резултатите от вота ще повлияят сериозно както на политиката, така и на икономиката на Турция. Ключово е какво ще стане в Истанбул. "Ако фракцията на президента си върне града, той може да се почувства в достатъчно удобна позиция, за да се фокусира върху по-позитивни стъпки за изграждането на своето политическо наследство. При загуба, обаче, може да видим засилване на популистките политики на местно и международно равнище", коментира Сонер Чагаптай от Вашингтонския институт.