Централната банка на Турция е повишила основния лихвен процент до 50%, заради по-високата от очакваната инфлация през февруари. Увеличението идва след пауза миналия месец, което накара експерти да вярват, че ще има ново замразяване. И все пак постоянната инфлация изглежда ще остане за дълго.

В съобщение на банката се твърди, че решението да започне отново повишаване на лихвените проценти - след кратка пауза миналия месец, е в отговор на "влошаване на перспективите за инфлация", цитирано от euronews.

Това е така, имайки предвид, че инфлацията в Турция изглежда неконтролируема: основните потребителски цени се повишиха със 72,89% през февруари спрямо същия месец на 2023 г., докато годишната инфлация беше 70% през февруари, или най-високата от 15 месеца.

"Строгата парична политика ще продължава, докато се наблюдава значителен и устойчив спад в основната тенденция на месечната инфлация", пише централната банка, добавяйки, че очаква да види спад на инфлацията през втората половина от 2024 г.

Това е първото увеличение на лихвените проценти под ръководството на новия управител на централната банка Фатих Карахан.

Турция си постави срок за драстично намаляване на инфлацията

Турция си постави срок за драстично намаляване на инфлацията

Новият управител на Турската централна банка е оптимист

Президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи Карахан за нов управител на централната банка през февруари, заменяйки Хафизе Гайе Еркан, която подаде оставка. По време на мандата на Еркан банката значително увеличи референтния лихвен процент от 8,5% през юни до 45% през януари.

Индустрията в Турция, от която страната има износ на стойност над $30 милиарда

Индустрията в Турция, от която страната има износ на стойност над $30 милиарда

По официални данни шивашкият сектор на Турция представлява приблизително 13%-14% от общия износ на страната

Карахан коментира, че справянето с инфлацията е негов основен приоритет, обещавайки да увеличи лихвите допълнително, ако инфлацията скочи.