Южната ни съседка Турция е на седмо място сред всички страни в света и на трето място в Европа по отношение на износа на конфекция. Тези данни изнесе министърът на търговията Йомер Болат по време на Истанбулския панаир Istanbul Fashion Connection-IFCO).

С износ от 20,6 милиарда долара на готово облекло и 12,3 милиарда долара износ на текстил, общият износ излиза над 30 милиарда долара, коментира той, цитиран от изданието Daily Sabah.

По данни на министерството шивашкият сектор на Турция представлява приблизително 13%-14% от общия износ на страната. Според министър Билата това е така, заради предимства като близост до целевите пазари, разнообразна продуктова гама, както и че е виден производител на памук и способността за бърза доставка.

Вносът на ключови страни в рамките на Европейския съюз е намалял с приблизително 15%, но Турция е успяла да увеличи износа си към най-големия си търговски партньор

"Миналата година, въпреки спада на световния износ и внос, като Турция достигнахме 256 милиарда долара (в износ) с увеличение от 0,64%. Това е рекорд в историята на страната" коментира той.

"Въпреки глобалния спад на износа и вноса, нашият дял в глобалния износ на стоки се е повишил от 1,02% на 1,06%. Целта ни е да достигнем 1,30% до 2028 г.", каза той.

Страната се стреми изнесе 267 милиарда долара стоки и 110 милиарда долара услуги за тази година.