В поредна битка с високата инфлация централната банка на Турция повиши отново основния лихвен процент, съобщават световните агенции. Увеличението е  с два и половина пункта до 45 процента.

Централната банка обяви, че това е последното увеличение в рамките на политиката на "затягане на коланите". Повече от петкратно по-висока е основната лихва в Турция от смяната на икономическия курс миналия юни. Тогава лихвата беше 8,5 процента.

Припомняме, че в края на миналата година, през ноември, Турската централна банка повиши изненадващо основната си лихва с шоковите 500 базисни пункта (5 процентни пункта) до ниво от 40 процента.

Годишната инфлация в Турция се покачи до 13 месечен максимум

Годишната инфлация в Турция се покачи до 13 месечен максимум

Основният натиск идва от цените на транспортните услуги,храните, ресторантите и хотелите

Още тогава финансовите екстерти отбелязаха, че темпото на шоково "затягане на паричната политика" ще бъде забавено, като този цикъл ще бъде завършен скоро.

След като спечели изборите миналата година, президентът на Турция Реджеп Ердоган избра бившия банкер от Уолстрийт - Хафизе Гайе Еркан, за шеф на Централната банка на страната.

Тя въведе рязък "обратен завой" в тогавашната политика на банката, за да облекчи турската икономика, намиращата се под стрес от изчерпаните валутни резерви и непрестанно покачваща се инфлация.

Надеждите на Турция за 2024-а на фона на една икономика в риск

Надеждите на Турция за 2024-а на фона на една икономика в риск

Страната се надява да извлече ползите от своята нова парична политика